2022-04-21 10:15:37• hírek • Bede Emőke

A védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet a közegészségügyi igazgatóság

Képünk illusztráció. Forrás: MTI
Képünk illusztráció. Forrás: MTI

A közegészségügyi hatóság áprilisban a védőoltások fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, hiszen április 24-e és május 1-e között zajlik a Védőoltások Európai Hete is.

Annak ellenére, hogy az utóbbi időben legtöbbször csak a koronavírus elleni oltásról esett szó a közbeszédben, a Covid-19-en túl is számos olyan, vakcina által megelőzhető betegség van, mely folyamatos odafigyelést tesz szükségessé - gondoljunk csak a kanyaróra vagy akár a poliovírus okozta járványos gyermekbénulásra.


Az kanyaró elleni oltási program eredményességéről elsősorban a fertőzések aránya árulkodik, azaz az incidencia tisztán megmutatja, mely közösségeket és korcsoportokat nem sikerült kellőképpen immunizálni a betegséggel szemben, és hol van szükség arra, hogy a ragály megelőzésére még nagyobb hangsúlyt fektessenek.


A koronavírus-járvány idején mind Európában, mind Romániában számottevően csökkent a kanyarós megbetegedések száma. A közegészségügyi hivatal statisztikai adatai szerint 2020 júniusa után egyetlen megerősített esetet sem regisztráltak és egyetlen, a fertőzéshez köthető haláleset sem történt, így 2020 augusztusában felfüggesztették a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni (ROR) kiegészítő védőoltás alkalmazását – tájékoztat a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a beoltott gyerekek aránya jelenleg az optimális szint alatt van, mivel az oltóanyag beszerzése többször is elakadt, így nem sikerült elegendő mennyiségű vakcinát beszerezni.


Ami a járványos gyermekbénulást illeti, 2022. február 1-én Ukrajnában elindult mindazon 6 hónap és 6 év közötti gyermekek poliomielitisz elleni oltása, akik korábban nem kapták meg a védelmet nyújtó vakcinát. Erre azért volt szükség, mert 2021 októberében az ukrán hatóságok egy fertőzési gócpontot azonosítottak, ez pedig azonnali reakciót tett szükségessé. Az oltási kampány célkitűzése az volt, hogy az oltható gyerekek körében legalább 95 százalékos átoltottságot érjenek el. A tervek szerint legalább 140.000 gyereket immunizáltak volna, viszont a folyamatnak alaposan keresztbe tett az országot ért orosz támadás.


Romániában az elmúlt években is fokozott figyelemmel kísérték a poliovírus helyzetét, és annak érdekében, hogy terjedését megakadályozzák, kiegészítő intézkedéseket foganatosítottak: folyamatos megfigyelés alatt tartották a heveny petyhüdt bénulással járó megbetegedés, szaknyelven acut flaccid paralysis (AFP) szindrómás eseteket, pótolták az 5 évnél fiatalabb gyerekek elmaradt oltásait, illetve az Ukrajnával szomszédos területeken, azaz Szatmár, Máramaros, Suceava és Botosani megyékben a szokottnál nagyobb figyelemmel monitorozták a helyzetet.


A kanyaró és gyermekbénulás elleni oltások mellett az elmúlt hónapokban az influenza elleni vakcina alkalmazása is újra a figyelem középpontjába került. A pandémia idején az egyéni és közösségi óvintézkedéseknek köszöngetően drasztikusan lecsökkent az influenzás és egyéb, vírus okozta légzőszervi megbetegedések száma, viszont a korlátozások eltörlésével ismét megjelentek e panaszok. Épp ezért fontos adat, hogy 2022. február 6-ig országszerte mintegy 1.360.995, kockázati csoportba sorolható személyt oltottak be az influenza elleni védőoltással.


A Védőoltások Európai Hetének célja, hogy tudatosítsa a lakosságban a vakcinák szükségességét, ugyanakkor szeretnék ráirányítani a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet által is folyamatosan hangsúlyozott üzenetre, azaz az oltóanyagok egyenlő és becsületes elosztásának fontosságára is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: